...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

«Πάσχα στην Πηνειάδα Τρικάλων» (Ελευθερία Μπ.)


Η Πηνειάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό, ανάμεσα στη Λάρισα και στα Τρίκαλα, έναντι της αρχαίας πόλης «Άτραξ», στην πλαγιά του βουνού, δίπλα στον Πηνειό ποταμό, με θέα τον Θεσσαλικό κάμπο!
Ανυπομονώ, όπως κάθε χρόνο, να πάω εκεί για να περάσω ένα ακόμη αξέχαστο Πάσχα.
Την Κυριακή των Βαΐων πηγαίνουμε στην εκκλησία για τα «Βάγια».
Τη Μ. Δευτέρα, τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη το βράδυ, πηγαίνουμε στην εκκλησία για να παρακολουθήσουμε τα Άγια Πάθη. Την Μ. Πέμπτη το πρωί, βγάζουμε ένα κόκκινο πανί έξω απ’ την πόρτα. Οι βοσκοί βάφουν τις ράχες των αρνιών με κόκκινο χρώμα και κρεμούν στο λαιμό των προβάτων μεγάλα κοδούνια.Οι νοικοκυρές μαζί με τα εμάς τα κορίτσια, βάφουν κόκκινα αυγά και τα αγόρια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας καλαθάκια, που τα γεμίζουν με τα αυγά και τα νηστήσιμα γλυκά από τις νοικοκυρές, και τραγουδούν τα Πάθη του Χριστού:
Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,
σήμερα όλοι θλίβονται, και τα βουνά λυπούνται.
Σήμερα κάνανε βουλή,…….

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στολίζουμε τον Επιτάφιο και το βράδυ κάνουμε την περιφορά του στους δρόμους του χωριού κρατώντας αναμμένα κίτρινα κεριά.
Το Μ. Σάββατο μαγειρεύουμε τη «Μαγειρίτσα». Στις 11:30μ.μ. όλοι πηγαίνουμε στην εκκλησία. Στις 12:00μ.μ. βγαίνει η Ανάσταση. Γυρίζοντας στο σπίτι, μας περιμένει η ζεστή μαγειρίτσα της γιαγιάς.
Την επόμενη μέρα ( Κυριακή του Πάσχα), σπάμε τα κόκκινα αυγά, την ώρα που σουβλίζουμε το αρνί. Όλο το χωριό μυρίζει άνοιξη και από παντού ακούγονται δημοτικά τραγούδια. Όλοι χορεύουν και γλεντούν.
Καλό Πάσχα! Χαρούμενη Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com