...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

Μεγάλη Παρασκευή 'Ο Επιτάφιος'

«Μεγάλη Παρασκευή»
«Η Αποκαθήλωση και η Ταφή του Κυρίου»
  
        Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα απ’ τα χαράματα της Μεγάλης Παρασκευής. Κανείς δε σκέφτεται να δουλέψει. Όλοι νηστεύουν αυστηρά, μερικοί πίνουν μόνο νερό και ξίδι. Τσουκάλι δεν μπαίνει στη φωτιά. Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες κάθε ενορίας έχουν ξενυχτήσει στολίζοντας τον Επιτάφιο με άφθονα λουλούδια.
Το πρωί γίνεται η ακολουθία της Αποκαθήλωσης. Έτσι όπως ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, παίρνοντας την άδεια από τον Πιλάτο, κατέβασε το σώμα του Χριστού μας από το Σταυρό, το τύλιξε σε καθαρό σεντόνι και το έβαλε στον τάφο, που είχε φτιάξει για τον ίδιο, στον κήπο του σπιτιού του.
Το άνοιγμα του τάφου το έκλεισαν με μια μεγάλη πέτρα και οι αρχιερείς ζήτησαν από τον Πιλάτο να βάλει φρουρούς απ’ έξω, γιατί είχαν το φόβο μήπως οι μαθητές του Χριστού κλέψουν το σώμα Του και διαδώσουν ύστερα πως αναστήθηκε.
    Στην εκκλησία οι παπάδες κατεβάζουν μέσα σε γενική σιωπή και κατάνυξη το Σταυρωμένο Χριστό και αποθέτουν ( βάζουν – τοποθετούν ) το σώμα Του στο καταστόλιστο κουβούκλιο του Επιτάφιου. Όλοι θα περάσουν να το ασπαστούν, μα οι γυναίκες και πιο πολύ τα παιδιά, περνούν τρεις φορές από κάτω απ’ το κουβούκλιο, «για να τους πιάσει η χάρη».
    Σε μερικά μέρη τα παιδιά γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα Πάθη του Χριστού: Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,.…
    Οι καμπάνες δεν παύουν να χτυπούν λυπητερά. Μόλις σουρουπώσει, καλούν τους πιστούς για την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου. Ψέλνονται τα εγκώμια: το «αι Γενεαί αι πάσαι», το «η Ζωή εν Τάφω» και το «Άξιον εστί». Αμέσως μετά αρχίζει η περιφορά του Επιτάφιου. Μπροστά τα εξαπτέρυγα κι ο Σταυρός – άδειος πια – το κουβούκλιο με τον Επιτάφιο, οι παπάδες και παραπίσω το πλήθος μ’ αναμμένες λαμπάδες. Ψέλνουν αποσπάσματα από τα εγκώμια και στα σταυροδρόμια και τις πλατείες σταματούν για να ψάλουν μια δέηση.
Δεν παραλείπουν να επισκεφτούν και το νεκροταφείο.
     Σε πολλά μέρη, την ώρα που γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου, τα παιδιά ανάβουν φωτιές και καίνε τον «Ιούδα».
    Στις Σέρρες και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Μακεδονίας οι γυναίκες συνήθιζαν, την ώρα που περνούσε ο Επιτάφιος, να βγάζουν στο κατώφλι τους, ένα τραπέζι. Επάνω έβαζαν την εικόνα του Εσταυρωμένου ανάμεσα σε λουλούδια, αναμμένα κεριά και θυμιάματα. Δίπλα τοποθετούσαν ένα πιάτο, όπου τη Μεγάλη Σαρακοστή είχαν σπείρει φακή ή κριθάρι κι είχε φυτρώσει. Το έθιμο θυμίζει τους «Αδώνιδος κήπους», δηλαδή τους κήπους του Άδωνη των Αρχαίων Ελλήνων, όταν οι γυναίκες γιόρταζαν κάθε άνοιξη ή καλοκαίρι τα Αδώνεια.
                                                                                                                         edit: falirikanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com