...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

«Η Τριανταφυλλιά» (Στέργιος Κ.)

Το περσινό καλοκαίρι πήγα στο χωριό μου. Φημίζεται για το γλυκό του κουταλιου, το τριαντάφυλλο. Εκεί υπάρχουν αρκετά χωράφια γεμάτα με τριαντάφυλλα. Αποφάσισα να παω και να δω ένα από αυτά τα χωράφια και τα τριαντάφυλλά του. Έφτασα εκεί και το τοπίο ήταν φανταστικό.Μόλις γύρισα στο σπίτι, ήθελα να βρω πληροφορίες για αυτό το λουλούδι. Ήθελα να μάθω περισσότερα.
Η τριανταφυλλιά ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό που κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Το γένος της περιλαμβάνει περίπου 100 είδη αγκαθωτών και συνήθως φυλλοβόλων θάμνων.Καλλιεργούνται για τα εντυπωσιακά και εύοσμα άνθη τους, τα πασίγνωστα τριαντάφυλλα ή ρόδα.
Οι τριανταφυλλιές, είναι όρθιοι, αναρριχώμενοι θάμνοι, ύψους 2-5 μέτρα, που μπορούν να φτάσουν εώς και τα 20 μέτρα σε ορισμένα ειδη. Τα φύλλα τους είναι πριονωτά. Οι βλαστοί και τα κλαδιά τους, στις περισσότερες περπτώσεις, έχουν αγκάθια. Τα άνθη τους έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, ροζ, κόκκινο, κίτρινο και άλλα. Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς. Χρειάζεται πότισμα ανά 2 με 3 ημέρες.Τα τριαντάφυλλα είναι τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα λουλούδια στον κόσμο. Μπορούν να βρεθούν σε κήπους και πάρκα.Τα πέταλά της χρησιμοποιούνται για παρασκευή γλυκού του κουταλιού, για μαρμελάδες και για άλλες χρήσεις. Χρησιμοποιούνται ακόμα και για παραγογή του περίφημου ροδελαίου.Οι κυριότερες χώρες παραγογής ροδελαίου για την αρωματοποιία είναι η Τουρκία και το Ιράν και, από τις ευρωπαΪκές, η Γαλλία.Η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με τέσσερις τρόπους. Πολλαπλασιάζεται με παράρριζα, με σπέρματα, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα.Τώρα λοιπόν ξέρω κάτι παραπάνω για αυτό το πανέμορφο λουλούδι που υπάρχει στο χωριό μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com