...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

«Βιολέτα» Ελευθερία Μπ.

Πριν μερικές εβδομάδες, κάνοντας βόλτα στη λαϊκή αγορά του Φαλήρου, πρόσεξα έναν πλανόδιο ανθοπώλη που πουλούσε σπόρους φυτών. Σκέφτηκα ν’ αγοράσω ένα φακελάκι με σπόρους βιολέτας. Έτσι κι έκανα. Αγόρασα ένα, πήγα στο σπίτι και φύτεψα μερικούς σπόρους σε μια γλάστρα που μου έδωσε η μητέρα μου. Από τότε, έβγαινα κάθε μέρα στη βεράντα, έριχνα λίγο νεράκι κάθε τρίτη- τέταρτη μέρα και περίμενα ανυπόμονη, να δω μια βιολέτα να ξεπροβάλλει απ’ το χώμα.

Η βιολέτα συνήθως φυτρώνει από μόνη της στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Έχει ύψος 30- 60 εκατοστά και είναι φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φύλλα της είναι χνουδωτά και τα άνθη της κόκκινα, λευκά ή ιώδη. Μπορείς να δεις τα όμορφα φύλλα της σε σχήμα καρδιάς την Άνοιξη. Η βιολέτα χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C. Στην Ευρώπη υπάρχει το σιρόπι βιολέτας που διακοσμεί εκλεκτικά πιάτα σε ακριβά εστιατόρια. Επίσης, σε πολλά φαγητά και ποτά γίνεται προσθήκη αρώματος βιολέτας για τόνωση της γεύσης.

Στην Κίνα χρησιμοποιείται στις θεραπείες με βότανα. Οι Κινέζοι πίνουν επίσης ένα τσάι με φύλλα βιολέτας που θεωρείται ιδιαίτερα θεραπευτικό. Επίσης εξάγουν ουσίες από το λουλούδι για την κατασκευή αρωμάτων και αρωματικών υλικών όπως αρωματικά κεριά ή στικ. Σε μερικές Κινέζικες επαρχίες φτιάχνουν ένα γλυκό σαν κέικ με αυγά, ζάχαρη και σιρόπι βιολέτας.

Τώρα, η βιολέτα μου έχει ανθίσει και η μυρωδιά της είναι μεθυστική. Η βεράντα μας, από τότε που άνθισε, έχει ομορφύνει τόσο πολύ!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com