...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

«Η μάχη των Θερμοπυλών-Μολών λαβέ!»(Ελευθερία Μπ.)

Ο νέος βασιλιάς των Περσών, ο Ξέρξης, άρχισε να ετοιμάζει νέα εκστρατεία εναντίον των Ελλήνων. Οι Έλληνες, έκαναν σύσκεψη, κι αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν στο στενό των Θερμοπυλών.
Ο στρατός των Περσών, ξεκίνησε την άνοιξη του 480π.Χ. σκορπίζοντας το φόβο και τον τρόμο απ’ όπου περνούσε. Πέρασε λοιπόν τον Ελλήσποντο, κι έφτασε στις Θερμοπύλες.
7.000 Έλληνες παρατάχτηκαν στο στενό κλείνοντας όλα τα περάσματα, μπροστά στους Πέρσες. Ο Ξέρξης τους παραγγειλε την παράδοση των όπλων. Οι Έλληνες του απάντησαν «Μολών λαβέ», δηλαδή «έλα να τα πάρεις». Τότε άρχισε η μάχη.
Οι Πέρσες δυσκολεύονταν να πολεμήσουν όλοι μαζί στο στενό, κι όσοι προσπαθούσαν να περάσουν, έπεφταν νεκροί. Ο Εφιάλτης ήταν αυτός που τους διευκόλυνε, δείχνοντάς τους ένα κρυφό μονοπάτι.
Ο Λεωνίδας, βλέποντας το επικείμενο θάνατο, διέταξε να φύγουν όλοι και να πάνε στις πόλεις τους να τις προετοιμάσουν.
Στο πλευρό του έμειναν 700 Θεσπιείς με αρχηγό το Δημόφιλο και 300 Σπαρτιάτες. Και σκοτώθηκαν όλοι. Ο θάνατός τους όμως έμεινε στην ιστορία, ως απόδειξη μεγάλης φιλοπατρίας.
Ο ποιητής Σιμωνίδης τιμώντας τη θυσία τους έγραψε το παρακάτω επίγραμμα: «Διαβάτη, πες στους Λακεδαιμονίους ότι εδώ είμαστε θαμμένοι, πιστοί στις εντολές τους».
Πραγματικά οι Λακεδαιμόνιοι πολέμησαν τηρώντας τους νόμους και τις εντολές της Σπάρτης (έπρεπε να γυρίσουν ή νικητές ή σκοτωμένοι) ενώ οι Θεσπιείς με τον αρχηγό τους το Δημόφιλο πολέμησαν γενναία, δείχνοντας πραγματική Φιλοπατρία, δείχνοντας πως έτσι αξίζει να θυσιαστεί κανείς για την πατρίδα του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com