...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

«Ο Κορμοράνος» (Κοσμάς Κ.)

Ο Κορμοράνος ή αλλιώς Phalacrocorax είναι ένα διαδεδομένο θαλασσοπούλι. Μπορούμε να το συναντήσουμε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική όπως και στην Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής.

Είναι μεγάλο μαύρο πουλί που μπορεί να φτάσει σε μάκρος (μήκος) από τα 77 έως τα 94 εκ. και το άνοιγμα των φτερών του κυμαίνεται από τα 121 μέχρι τα 149 εκατοστά. Η ουρά του είναι πολύ μακριά και έχει λευκό πιγούνι ενώ τα ενήλικα άτομα την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν λευκές κηλίδες στους μηρούς και ένα λευκό φτέρωμα στο κεφάλι. Ο Κορμοράνος έχει το χαρακτηριστικό είναι ο κίτρινος λαιμός του που διακρίνεται εύκολα.

Συνήθως ζει κοντά στη θάλασσα, σε λιμνοθάλασσες λίμνες και ποτάμια. Το χειμώνα αποδημεί για το Νότο και ταξιδεύει κατά μήκος των ακτών.

Στην Ελλάδα τον συναντάμε τον Χειμώνα επειδή έρχεται από την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα, όπως στον Θερμαϊκό και Σαρωνικό κόλπο, σε ορισμένες λίμνες όπως τη Μικρή Πρέσπα και την Κερκίνη. Μπορούμε να το συναντήσουμε και στο δέλτα του Αξιού.

Φτιάχνει τις φωλιές του σε δέντρα και βράχους κοντά σε υγροβιότοπους φτιάχνοντας τη φωλιά του από φύκια, αλλά μερικές φορές και στην ενδοχώρα. Γεννάει την Άνοιξη 3-4 αυγά τα οποία κλωσσάνε και οι δύο γονείς επί 28-31 μέρες.

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Ζώα

Συνομοταξία: Χορδωτά πουλιά

Τάξη: Πελεκανόμορφα

Οικογένεια: Φαλακρόκορακίδαι

Γένος: Phalacrocorax

Eίδος: Carbo

Επιστημονική ονομασία

Phalacrocorax carbo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com