...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

«Βουκαμβίλια» (Κοσμάς Κ.)

Μία όμορφη καλοκαιρινή μέρα εκεί που περπατούσαμε στο δάσος είδα μπροστά μου ένα παράξενο φυτό. Σταμάτησα λίγο τον μπαμπά μου και τον ρώτησα για το φυτό. Εκείνος απαντώντας μου άρχισε να λέει:
Η Βουκαμβίλια ανήκει στην τάξη καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των νυκταγινιδών. Είναι θάμνοι ή μικρά δέντρα από τη Νότια Αμερική και τα πιο πολλά από τα είδη τς έχουν μεγάλα αγκάθια. Είναι φυλλοβόλο φυτό, τα φύλλα της έχουν μίσχους είναι ακέραια μεγάλα, χνουδωτά και έχουν σχήμα καρδιάς ή νεφρού. Τα άνθη της είναι πολύ όμορφα, έχουν ζωηρό χρώμα και μετρίου μεγέθους σε ποικίλους χρωματισμούς. Η υφή τος είναι χάρτινη και με την πάροδο μερικών εβδομάδων αρχίζουν να πέφτουν και αντικαθίστανται με άλλα, καινούργια. Μπορούν να έχουν χρωματισμούς όπως λευκό, ροζ, κόκκινο, βυσσινί, μοβ και πορτοκαλί. Οι βλαστοί της βουκαμβίλιας είναι ξυλώδεις και αναρριχώνται φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα 12 μέτρα. Είναι ευαίσθητη στο ψύχος και αγαπά τις ηλιόλουστες μέρες. Έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες για καλλωπισμό και σήμερα είναι πολύ διαδεδομένα καλλωπιστικά φυτά. Καλλιεργείται σε γλάστρες, κήπους και πάρκα σε όλη την Ελλάδα αποτελώντας κλασικό ανοιξιάτικο φυτό.
- Φτάνει, φτάνει του λέω μια στιγμή γιατί βαρέθηκα και του ζήτησα να συνεχίσουμε τη βολτούλα μας.- Εντάξει, μου απάντησε. και φύγαμε από το λουλούδι.

1 σχόλιο:

Stergios είπε...

Ωραίο λουλούδι!!!Και ωραίο σκέφτομαι και γράφω!Μπράβο στον Κοσμά!!

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com