...Καλό καλοκαίρι!...Νέο Φάληρο...Καλές διακοπές 2023...

Συνταγές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς.

Βασιλόπιτα με ροδοπέτελα
Υλικά
Για την Βασιλόπιτα: 1/2 φλιτζάνι γάλα 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη 1 κουταλάκι αλάτι 3/4 φλιτζανιού βούτυρο, λειωμένο 1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 2 πακέτα ξηρή μαγιά 3 αυγά, καλοχτυπημένα 6-7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι κοπανιστό 1 ή 2 "τυχερά φλουριά" (νομίσματα, πλυμένα και τυλιγμένα σε λαδόχαρτο Για την Γαρνιτούρα: 1 φλιτζάνι ροδοπέταλα 1 φλιτζάνι ζάχαρη 2/2 φλιτζανιού νερό ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση
Βασιλόπιτα: Ζεσταίνετε το γάλα και ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το χλιαρό νερό και τις 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρης. Διαλύετε τη μαγιά. Το αφήνετε για 10-15 λεπτά. Ανακατεύετε το γάλα στο μείγμα της μαγιάς και ρίχνετε τα αυγά. Προσθέτετε αργά και ανακατεύετε 3 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπάτε το μείγμα δυνατά με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το μαχλέπι, και ανακατεύετε άλλα 2-3 φλιτζάνια αλεύρι. Αδειάζετε τη ζύμη σε μια επιφάνεια, που θα έχετε ήδη αλευρώσει ελαφρά και ζυμώνετε μέχρι να μαλακώσει, 10 περίπου λεπτά. Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ, που θα έχετε αλείψει με βούτυρο. Το σκεπάζετε με ένα πανί και το αφήνετε τουλάχιστον δύο ώρες να φουσκώσει ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις ή ζύμη φουσκώσει, τη χτυπάτε απαλά με τις γροθιές σας και τη ζυμώνετε ελαφρά. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο κυκλικά μέρη 22 εκ. περίπου, και βάζετε ένα νόμισμα στον πάτο κάθε μέρους. Βάζετε τη ζύμη σε δύο φόρμες για κέικ ή σε ένα ταψί, την καλύπτετε με ένα πανί και την αφήνετε άλλη μία ώρα να φουσκώσει. Αλείφετε το πάνω μέρος του γλυκού με τα χτυπημένα αυγά και το πασπαλίζετε με το σουσάμι ή τις λεπτές φέτες των καθαρισμένων αμυγδάλων. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (190° C) για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να σκουρύνει. Ζαχαρωμένα ροδοπέταλα για γαρνιτούρα: Μπορείτε να κρυσταλλώσετε φρέσκα ροδοπέταλα σε ένα χρώμα ή σε πολλά. Θα δείχνουν πολύ όμορφα όταν γαρνίρετε με αυτά την βασιλόπιτά σας. Μπορείτε να γράψετε με ροδοπέταλα την ευχή για την νέα χρονιά ή να τα απλώσετε γύρω από τον δίσκο με την βασιλόπιτα. Πλύνετε τα πέταλα απαλά και στεγνώστε τα σε χαρτοπετσέτες. Ψαλιδίστε τις άκρες τους γιατί είναι πικρές. Ανακατώστε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και βράστε τα μέχρι τους 110 βαθμούς C. Χύστε το σιρόπι σε ένα μπολ. Όταν το σιρόπι αρχίζει να κρυσταλλώνει, κρατήστε τα πέταλα με τσιμπιδάκια και βουτήξτε τα μέσα στο σιρόπι. Στεγνώστε τα πέταλα σε ένα λαδόχαρτο και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη.

Μελομακάρονα
Υλικά
1 1/2 φλιτζανια λάδι 1/2 φλιτζανιού βούτυρο (φυτίνη) 1/2 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού 1/2 φλιτζανιού κονιάκ 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού 2 κουταλάκια μπέικιν 1 κουταλάκι σόδα 7 1/2 με 8 κούπες αλεύρι Σιρόπι: 2 φλυτζάνια μέλι 2 φλυτζάνια ζάχαρη 2 φλυτζάνια νερό Γαρνιτούρα: 1 1/2 φλιτζανια ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Δουλεύουμε με το χέρι το λαδί μαζί με το βούτυρο, το χυμό, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού ή τα χτυπάμε όλα μαζί για 5 λεπτά στο μίξερ. Κοσκινίζουμε 6 1/2 φλιτζάνια αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα. Ανακατώνουμε το αλεύρι με το μίγμα βουτύρου, χωρίς να ζυμώσουμε πολύ γιατί τα μελομακάρωνα θα γίνουν σφιχτά. Προσθέτουμε αν χρειαστεί αλεύρι, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης σε μέγεθος μικρού κεφτέ, πλάθουμε μπαλάκια, τα πιέζουμε επάνω στον τρίφτη και τα τυλίγουμε σε σχήμα μελομακάρονου (οβάλ). Βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 177 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το μελί, τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά. Ξαφρίζουμε και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στα ζεστά μελομακάρονα. Αφήνουμε να μελώσουν με το σιρόπι. Γυρίζουμε πάνω κάτω τα μελομακάρωνα για να σιροπιαστεί και η επάνω επιφάνειά τους. Τα ξαναγυρίζουμε και έτσι όπως είναι τώρα με το σιρόπι, τα πασπαλίζουμε ένα ένα με τα καρύδια την κανέλα ανακατωμμένα.

Δίπλες Τριαντάφυλλα
Υλικά
6 αυγά ελαφρά χτυπημένα Aλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη σφιχτή 2 κούπες μέλι 1 κούπα νερό 2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα 2 κουταλάκια κανέλα Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορείτε. Το κόβετε σε λωρίδες με 4 εκ. πλάτος και 20-25 εκ. μήκος. Περνάτε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και τη στερεώνετε τυλίγοντάς την λίγο γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο σας χέρι κρατάτε την άλλη άκρη της λωρίδας. 2. Βουτάτε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη, μέσα σε καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το τυλίγετε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη-λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι. 3. Ακουμπάτε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το λάδι τους. 4. Βάζετε σε βαθουλή κατσαρολίτσα με μέλι το νερό να βράσει, αφαιρείτε τον αφρό και ρίχνετε μέσα τις δίπλες λίγες - λίγες αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. Τις βγάζετε από το μέλι και τις πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα που έχετε ανακατέψει προηγουμένως.

Κουραμπιέδες
Υλικά
2 φλιτζάνια βούτυρο κατσικίσιο ή αγελαδινό (περίπου 1/2 κιλό) 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη (ή δύο πιατάκια του καφέ κοφτά) 1 ολόκληρο αυγό ή δύο κρόκους 2 με 3 βανίλιες 4 κουταλάκια χυμό λεμονιού (ή μισό λεμόνι) 1 κουταλάκι κοφτό σόδα 2 φλιτζάνια αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρντισμένα με λίγο βούτυρο 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 5 1/2 με 6 φλιτζάνια αλεύρι άχνη με 2 βανίλιες
Εκτέλεση
Δουλεύουμε το μαλακό βούτυρο για πολύ ώρα, να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατώνουμε μέχρι να γίνουν αφράτο μίγμα. Βάζουμε το αυγό, τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι (μέσα σ' ένα φλιτζανάκι του καφέ), τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και το αλεύρι με το μπέικιν κοσκινισμένα μαζί. Αναμιγνύουμε καλά τα υλικά, αλλά δεν τα ζυμώνουμε πολύ. Θα σχηματιστεί σφιχτή ζύμη, που είναι καλύτερα να την αφήσουμε για μισή ώρα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Πλάθουμε χοντρά κορδόνια, ένα δάχτυλο πάχος και 8 εκατ. μήκος και τα δίνουμε σχήμα C (πέταλο) ή S (τελικό σίγμα). Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε αβουτύρωτο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 με 20 λεπτά. Ραντίζουμε τους ζεστούς ή χλιαρούς κουραμπιέδες με ανθόνερο (προαιρετικά, αν θέλουμε περισσότερο άρωμα) και από πάνω κοσκινίζουμε άχνη ανακατωμένη με βανίλια. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Την άλλη μέρα τους φυλάγουμε σε πλαστικό δοχείο. Οδηγίες: Αν δεν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά του βουτύρου, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλο βούτυρο ή βιτάμ. Μπορείτε να βάλετε 1 φλιτζάνι αμύγδαλα, αντί για δύο. Εγώ προτιμώ τους κουραμπιέδες με πολύ αμύγδαλο. Ρίξτε το αλεύρι σταδιακά. Βάλτε πρώτα τα 5 1/2 φλιτζάνια μαζί με το μπέικιν και έπειτα προσθέστε όσο ακόμα χρειάζεται (από το 1/2 φλιτζάνι) μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη.


Γαλαπούλα γεμιστή
Υλικά
1 γαλοπούλα γύρω στα 3 1/2- 4 κιλά με τα εντόσθιά της - 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη - 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο - 10-12 κάστανα βρασμένα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια - 2 κρεμμύδια μέτρια - 1 φύλλο δάφνης - 50 ml κρασί ροζέ ή λευκό - 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο - 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι βρασμένο - 1 ποτήρι νερό - 3 κουταλιές της σούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας - αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σοτάρετε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μαργαρίνη τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. 2. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς. 3. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη δάφνη, τα ντοματάκια, το κρασί και ένα ποτήρι νερό. 4. Αφήνετε να βράσουν σκεπασμένα, 20'. Κατόπιν προσθέτετε στη γέμιση το κουκουνάρι, το βρασμένο ρύζι και τα κάστανα. Ανακατεύετε καλά. 5. Γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε, αφού την έχετε πλύνει, στραγγίσει και αλατοπιπερώσει εσωτερικά και εξωτερικά. 6. Την περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή τη μαργαρίνη. 7. Ψήνετε τη γαλοπούλα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο σε σιγανό φούρνο 4-4 1/2 ώρες, ανάλογα με το βάρος της. 8. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 9. Τη σερβίρετε με τη γέμισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιορτάζουν σήμερα και αύριο

Χρήσιμα-Απαραίτητα. Βρείτε τα πάντα.

...φίλες και φίλοι,

Στείλτε στα falirikanea τα άρθρα σας , τις ανακοινώσεις σας και ό,τι άλλο νομίζετε πως αξίζει να το μάθουν και οι άλλοι.
email :
falirikanea@gmail.com